top of page

Бр. 1 · 25. новембар 2017

Naslovna L

KULTURA

Zapisi zapečaćeni bolom i suzama

Premijera u Božjoj kući

U kripti Hrama Svetog Save predstavljen je dokumentarni film Rođeni oteti, zasnovan na emotivnim ispovestima roditelja i bliskih članova porodica kojima su nasilno oduzeta novorođenčad

Piše: Jelena Kovačević
Foto: 

Posle nekoliko meseci istraživanja, putovanja, snimanja, filmske montaže i postprodukcije, početkom februara, u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru, premijerno je prikazan dokumentarac Rođeni oteti, reditelja i producenta Milana Lakića. Autor ovog jednočasovnog filma, za čije je prvo prikazivanje u Hramu blagoslov dao patrijarh Irinej, uhvatio se u koštac sa temom od koje se ledi krv u žilama – otmicom beba. Napravio je dokumentarni zapis satkan od kazivanja šest učesnika koji su na sopstvenoj koži osetili bol nakon što su im oduzeta tek rođena deca. Kroz emotivne ispovesti oštećenih roditelja i bliskih članova porodice, potkrepljene brojnim dokumentima i spisima, ovaj dokumentarni film prati živote ovih nesrećnih ljudi. Ljiljana Marić, koja je po rođenju odvojena od biološke majke Olje Ivanjicki, igrom sudbine, kada je i sama trebalo da dobije decu, njoj je na porođajima oteto troje dece, o čemu je naš magazin pisao u prethodna dva broja.
 

Tekst iz prethodnog broja:

Ukraden mi je identitet ali i troje dece

- Zahvalni smo svima koji su došli u Božju kuću, u našu najveću svetinju, da podrže borbu za istinu i pravdu – kaže za 52 Ivan Miljković, jedan od učesnika filma Rođeni oteti, koji je nakon višegodišnje borbe pronašao brata blizanca. On tvrdi kako su on i brat iz jagodinskog porodilišta pod sumnjivim okolnostima prebačeni na neonatologiju u Beograd, a potom je njegov brat ukraden i prodat na Kosovo. 

„Verujem da će ovaj dokumentarac, koji prikazuje sliku stanja našeg društva i pojašnjava kakav se zločin vrši nad majkama, uticati na podizanje svesti cele nacije kada je reč o ovom problemu”, kaže jedan od učesnika filma Ivan Miljković

Tu su i Ivan Miljković, čiji je brat blizanac ukraden i prodat porodici u Kosovskoj Mitrovici, zatim Darko i Steluca Kovačević iz Lokava kod Vršca, kojima je ukradeno dete iz vršačkog porodilišta, Sanja Stojanović iz Kruševca kojoj je ukradena ćerka, Vesna Steblaj iz Vršca koja tvrdi da je njen sin ukraden i proglašen mrtvim, Stefan Živanović iz Azanje, koji nastoji i pravno da dokaže kako je njegova beba zamenjena u porodilištu Narodni front u Beogradu 2016. godine tako što je njemu i nevenčanoj supruzi ukradeno zdravo, a podmetnuto dete sa Daunovim sindromom.

Reditelj i producent filma Rodjeni oteti Milan Lakić

- Smatram da smo postigli uspeh i verujem da će ovaj film, koji prikazuje sliku stanja našeg društva i pojašnjava kakav se zločin vrši nad majkama, uticati na podizanje svesti cele nacije kada je reč o ovom problemu. Očekujemo rezultate nakon premijere ovog dokumentarca u Božjoj kući. Kroz svoja izlaganja, uspeli smo da prenesemo emocije prisutnima i svi su saosećali s nama, učesnicima filma. Videli su našu duševnu bol, patnju i muke kroz koje prolazimo. Svi su nas podržali uz komentare: Ovo je strašno i nečuveno, budite još jači i istrajte u borbi, zlo se mora zaustaviti, a deca moraju biti vraćena. Mnogi su nakon premijere otišli u šoku i sa suzama jer su shvatili težinu problema. Ujedno smo pokazali da pored borbe za istinu i pravdu bijemo bitke i za očuvanje verske i nacionalne pripadnosti, koja je ne samo našim otetim članovima porodica nasilno promenjena, već i svim bebama koje su rođene otete, a sada su već odrasli ljudi – završava Miljković.

Učesnici dokumentarnog filma Ljiljana Marić i Ivan Miljkovic

Ivanu Miljkoviću na premijeri podršku su dali majka, otac, sestra i baka

„Snimaće se novi film koji će se baviti ovim zločinom i van Srbije, odnosno slučajevima koji su se događali u regionu”, najavljuje reditelj i producent Milan Lakić

Za prava na prikazivanje dokumentarnog filma Rođeni oteti već su zainteresovane i neke svetske medijske kuće, a reditelj i producent Milan Lakić ističe da ovo za njega ne znači kraj posla, već najavljuje i nastavak – Rođeni oteti 2.

 

- Snimaće se novi film koji će se baviti ovim zločinom i van Srbije, odnosno slučajevima koji su se događali u regionu. Javili su mi se mnogi roditelji iz Hrvatske koji svedoče da su se i tamo događali ovakvi slučajevi i da su suočeni s istim problemima kao roditelji u Srbiji – kaže Lakić koji zajedno sa svim učesnicima dokumentarca šalje identičnu poruku, izražavajući nadu da će nadležni organi poduzeti sve da se rasvetle svi slučajevi krađe beba i da se taj zločin u budućnosti više nikada ne ponovi.  C

Lajkujte našu Facebook stranu i saznajte prvi kada izađe novi broj magazina

Klikni na Share dugme i podeli zadovoljstvo čitanja magazina        

sa svojim prijateljima

Br. 3 · 28. februar 2018.

Izdaje:

NovaArt

Kopenhagen, Denmark

email: magazin@52.rs

Copyright © 2018 NovaArt.

Sva prava izdavača zadržana. Reprodukovanje pisanih i ilustrovanih materijala, delimično ili u potpunosti, dozvoljeno je isključivo uz prethodnu pismenu saglasnost izdavača. Redakcija ne odgovara za sadržaj oglasa. 

bottom of page