top of page

Бр. 1 · 25. новембар 2017

Naslovna L

Piše: Jelena Kovačević

ČAS ANATOMIJE U BEOGRADU

Tačno godinu dana nakon premijernog izvođenja u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, poslednjeg dana februara na Velikoj scenu Narodnog pozorišta gostuje predstava Čas anatomije. Ovaj komad u režiji Andraša Urbana kritičari opisuju kao lekciju iz istorije društveno-političkih represija, progona umetnika i cenzure, pakla totalitarizma i nametanja ideološkog optimizma


Polazeći od istoimene knjige Danila Kiša, u kojoj se pisac razračunavao sa reakcijama književno-političke javnosti na njegovu Grobnicu za Borisa Davidoviča, Urban je sastavio šire, fragmentarno scensko-muzičko delo. Za ovu predstavu može se reći da je oblik scenskog eseja, vid predavanja – performans sa songovima različitih muzičkih stilova, samo povremeno obogaćen simbolički efektnim urbanovskim prizorima. Tekstovi songova u predstavi autorska su dela Danila Kiša i Šandora Petefija.

KULTURNI MOZAIK

Br. 3 · 28. februar 2018.

PRAZNIK ZA FILMOFILE

Projekcijom jednog od najzapaženijih filmova protekle godine Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju, reditelja i scenariste Martina Mekdone, u petak, 23. februara 2018. otvara se 46. FEST. U okviru glavnog i pratećih programa biće prikazano 116 premijernih filmova i deset klasika. Na otvaranju u Sava centru biće uručena nagrada Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti slavnom mađarskom reditelju Ištvanu Sabu. Isto priznanje – Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti – dobiće i srpska glumica Neda Arnerić, dok će tokom festivala nagrade Beogradski pobednik za dosadašnju karijeru primiti ruski reditelj Karen Šahnazarov i britanski reditelj Roland Džofi.


Na svečanom zatvaranju, 4. marta, takođe u Sava centru, biće prikazan film Lice, čuvene poljske rediteljke Malgožate Šumovske, koji će premijeru imati na predstojećem Berlinalu.

IKONE POP ARTA

U Kući legata, u Knez Mihailovoj 46, u toku je izložba Američki pop art. Kolekcija grafika najčuvenijih američkih predstavnika pop arta, Endija Vorhola, Džejmsa Rozenkvista i Toma Veselmana, biće izložena do 12. marta.

 
Postavku izloženu u Kući legata čine dela ikona američkog pop arta, prepoznatljivi radovi nastali u periodu od šezdesetih godina prošlog veka, kada su umetnici ovog pravca dostigli vrhunac svog umetničkog izražavanja, pa sve do recentnih radova iz prve decenije 21. veka. Izloženo je više od sto originalnih radova u različitim tehnikama, koja su u vlasništvu renomirane galerije Visconti Fine Art, osnovane u Milanu 1973. sa predstavništvom u Ljubljani. Izložba u Beogradu realizuje se uz pomoć partnera iz Srbije, Srednjoevropskog kulturnog centra Novi Sad, a producenti su Alina Mara Vujić i Mihajlo Nestorović.

Lajkujte našu Facebook stranu i saznajte prvi kada izađe novi broj magazina

Klikni na Share dugme i podeli zadovoljstvo čitanja magazina        

sa svojim prijateljima

Br. 3 · 28. februar 2018.

Izdaje:

NovaArt

Kopenhagen, Denmark

email: magazin@52.rs

Copyright © 2018 NovaArt.

Sva prava izdavača zadržana. Reprodukovanje pisanih i ilustrovanih materijala, delimično ili u potpunosti, dozvoljeno je isključivo uz prethodnu pismenu saglasnost izdavača. Redakcija ne odgovara za sadržaj oglasa. 

bottom of page