top of page

Бр. 1 · 25. новембар 2017

Naslovna L

LIFESTYLE - FASHION

Serbia Fashion Week

Panonska modna bajka

Na nacionalnoj Nedelji mode u Novom Sadu prikazano je više od 60 revija, na kojima se svojim kreacijama predstavilo preko 90 modnih dizajnera sa tri kontinenta, a posebnu pažnju izazvala je počasna gošća, slavna Patricija Guči

Piše: Јеlena Kovačević

Tokom poslednjih dana novembra, Srpska Atina bila je modna prestonica ovog dela Evrope. Zbog devetog po redu Serbia Fashion Weeka, Novi Sad je okupiralo više od 90 modnih dizajnera iz regiona, Evrope, Amerike i Azije. Ako se ovom doda ukupan broj saradnika koji su došli zajedno sa kreatorima, kao i 150 predstavnika medija koji prate modna dešavanja, zajedno sa celim timom Serbia Fashion Weeka od blizu 500 saradnika, dolazi se do impozantne cifre modnih poslenika koje se ne bi postidele ni znatno starije svetske Nedelje mode.

Predstavljanje kolekcija, među kojima je bilo onih inspirisanih barokom i nekim davnim vremenima, do krajnje futurističkih i avangardnih kreacija pratio je rekordan broj posetilaca, ukupno 35.000, što je organizatorima dalo vetar u leđa, pa su već na kraju ove Nedelje mode obećali da će sledeća, 10. po redu, jubilarna, biti još veća, bolja i spektakularnija. Poseban doprinos uspehu ove manifestacije dala je počasna gošća Serbia Fashion Weeka, slavna Patricija Guči. Ona je ovom prilikom promovisala svoju knjigu, u kojoj je otkrila sve tajne o porodici kojoj pripada i nastanku modne imperije Gucci.

DAN PRVI

Prvi put u istoriji Srbije, jedna modna manifestacija otvorena je u domu Narodne skupštine, gde je Serbia Fashion Week započeo s radom konferencijom Brendiranje modom, koju je otvorila predsednica Skupštine Maja Gojković. Na panel diskusijama, čija je tema bila brendiranje u modi i umetnosti, učestvovali su Donald Potar, nekadašnji generalni direktor modne kuće Žan-Pol Gotje i šef departmana za modni dizajn na pariskom Fakultetu umetnosti, predsednica Nacionalne komore za modu Srbije i prva dama Serbia Fashion Weeka Svetlana Horvat, Vilijam Arloti, stručni konsultant iz oblasti mode i vlasnik medijske kuće House Off iz Francuske, Tijana Palkovljević, upravnica Galerije Matice srpske i Robert Čoban, vlasnik Color Press Group. Učesnici panela pod nazivom Značaj modne industrije za privlačenje turista i investicija bili su Marija Labović, direktor Turističke organizacije Srbije,

Branislav Knežević, direktor Turističke organizacije Novog Sada, dr Biljana Chronos Krasavac, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu i Emerik Fransoa, umetnički direktor sajma mode u Parizu i Berlinu. Specijalan deo programa bio je posvećen izložbi reprodukcija 10 dela poznatih srpskih slikara iz Galerije Matice srpske i radovima modnih dizajnera kojima su one poslužile kao inspiracija.

Prvi put u istoriji Srbije jedna modna manifestacija otvorena je u domu Narodne skupštine, gde je Serbia Fashion Week počeo s radom konferencijom Brendiranje modom

DAN DRUGI

Marina Ilić Marinia   Foto: Svetlana Braun

Vlastimir Jovanov Foto: Svetlana Braun

Revijalni deo Serbia Fashion Weeka tradicionalno je otvoren revijom čiji je koncept osmislio novosadski stilista Srđan Šveljo, koji je prikazao modele 25 kreatora i brendova najrazličitijih stilova: JSP, MACTO, LUTKART, Katarina Božičković, Jasmina Sanader, Marinia by Marina Ilić, Diza Shiki, Tijana i Mila Popović, Kalafaker i drugi. 

Kolekcijom koja na vešt način spaja elegantno i urbano, predstavio se dizajner Vlastimir Jovanov. Posebno treba izdvojiti svečane haljine u duhu starih vremena, ali urbane forme. 

- Ova manifestacija predstavlja jedan od najvećih modnih događaja na našim prostorima. Drago mi je što sam deo svega toga i što je publika bila zadovoljna – ističe Jovanov.

Prve revijalne večeri predstavila se i moldavska dizajnerka Tija Purve.

Elegantne,duge haljine u beloj, bež, crnoj, crvenoj i plavoj boji bile su nagrađene aplauzom od strane publike. Pored ženstvenih haljina, u njenoj kolekciji zastupljene su pantalone i ogrtači od kašmira u kombinaciji tamnih i pastelnih nijansi. 

- Kašmir je materijal koji preferiram zato što je elegantan, ženstven i u isto vreme udoban. Poenta je da se dobro osećate u onome što nosite – poručuje moldavska kreatorka.

Iznenađenje drugog dana manifestacije bila je revija ekstravagantnih modela holandskog dizajnera Daira, redovnog gosta Serbia Fashion Weeka, koji je postao pravi miljenik domaće publike. Muški i ženski modeli nosili su izazovne kombinezone, topove, haljine, ogrtače, ali i kupaće kostime u jarkim bojama. Dominirali su svetlucavi materijali, ali i detalji od čipke i kože.

Bata Spasojević   Foto: Svetlana Braun

DAN TREĆI

Nataša Zupac Foto: Svetlana Braun

Zagorka Kalentić Marković Zaga Foto: D. Ljuboja

Treći dan počeo je revijom dizajnerke Sanje Veličković iz Slovenije i mlade kreatorke Nataše Župac iz Srbije. Veličkovićeva je prestavila svoju kolekciju u kojoj je bela boja haljina, pantalona i sukanja bila dominantnija sa raznim crvenim detaljima. Dizajnerka je kombinovala stariji etno trend koji je ponovo aktuelan. Nataša Župac je prvi put imala priliku da se predstavi na nacionalnoj Nedelji mode, a njene duge elegantne haljine sa lepršavim rukavima i čipkom iz kolekcije Paunovo pero, publika je nagradila aplauzima.

Zagorka Zaga Kalentić Marković, kreatorka iz Novog Sada, predstavila je kreacije veselih boja, koje su na efektan način iznele manekenke ukrašene cvećem u kosi, među kojima je bila i novosadska glumica Jelena Galović. Kao inspiracija za ovu kolekciju poslužila je slavna meksička slikarka Frida Kalo.

- Inspiracija se ogleda u tome što Frida podseća na mene kada sam bila sputana i nisam izlazila iz svojih okvira, koji su bili određeni nekim drugim poslovima i životom koji sam živela. Frida mi je pomogla da uđem u ovaj novi svet koji me je pokrenuo kao umetnicu – kaže Zaga i dodaje da poručuje svim mladim devojkama da se okrenu sebi i veruju u sebe.

Posle ove, zapaženu reviju imale su i dve sestre, Nina i Nela, osnivači brenda Penna Couture. Devojka sa krilima anđela otvorila je ovu reviju koju su ulepšale i dve predivne devojčice.

Kolekcijom koja je inspirisana Venecijom i baroknim stilom, a obiluje šarenim bojama u kojoj su dominirale žuta, zelena i crvena, predstavila se Milena Vujačić, nakon čega je usledila revija Dušice Županac, kreatorke i osnivača kompanije Prik. Njenu kolekciju čine elegantne duge haljine u beloj boji, duboke crne suknje, pantalone i košulje od čipke.

Penna Couture Foto: Svetlana Braun

DAN ČETVRTI

Dair   Foto: Svetlana Braun

Fadila Šaćiragić     Foto: D. Ljuboja

Revija dizajnera Bate Spasojevića na kojoj je prikazao kolekciju Art&Rock Therapy, izazvala je najsnažnije reakcije tokom četvrtog dana Serbia Fashion Weeka. Inspiraciju za ovu kolekciju Bata je pronašao tokom svog letnjeg boravka u Parizu, gde su nastale prve ideje i skice. Od materijala koristio je kvalitetne vunene štofove, dok koža, svila i pamuk doprinose da osoba koja ponese kreacije Bate Spasojevića oseti na sebi individualnost, jedinstvenost i udobnost.

Revija brenda Marinia, kreatorke Marine Ilić, bila je jedna od najposećenijih tokom četvrtog dana. U ulozi modela našla se i pop zvezda Jelena Tomašević koja je izvodeći svoje numere upotpunila sjajnu reviju.

Kolekcija Spektrum, u kojoj dominiraju plave, zelene i ciklama nijanse, ove godine prikazana je i na Njujorškoj nedelji mode

- Publika u Njujorku bila je oduševljena ovom kolekcijom. Velika je stvar učestvovati na najvećem modnom događaju na svetu – ističe Marina Ilić, zadovoljna što je duh Njujorka bar nakratko prenela i u Novi Sad.

Revija kojom se predstavila bosanska slikarka i modna kreatorka Fadila Šaćiragić, izazvala je veliku pažnju. Ona je spojila moderno i tradicionalno tako što je preslikala na tkaninu umetničke arabeske koje sama stvara i koje su njen zaštitni znak. U modnom dizajnu, kroz narodni motiv, oseća se duh tradicije. 

Mima Madžarac predstavila je svoju kolekciju koju čine različite haljine: od provokativnih do onih dugih i elegantnih. Ona kaže da je njen stil raznovrstan jer zavisi od inspiracije, pa je tako i sebe predstavila kroz ovu kolekciju.

Inspiraciju za svoju novu kolekciju Bata Spasojević pronašao je tokom svog letnjeg boravka u Parizu, gde su nastale prve ideje i skice

DAN PETI

Vasilije Kovačev petog dana prikazao je potpuno drugačije kreacije u odnosu na prethodne. Bajkovite haljine iz kolekcije Mesečeva reka, oduševile su publiku. Prema rečima kreatora, glavna inspiracija za ovu kolekciju bila je jedna žena – i ovoga puta crna, po kojoj je Kovačev prepoznatljiv. Od materijala ostao je dosledan svili, čija lepršavost doprinosi da svaka žena koja ponese njegove kreacije izgleda glamurozno i zavodljivo.

Kreatorka, grafički dizajner i slikarka Ivana Nikolić Stanković sjedinila je sva svoja umeća u modu, u kojoj stvara nesvakidašnje i veoma zanimljive kolekcije.

- Inspiracija za slikanje i dizajniranje menja se s vremena na vreme, a publika je i u ovoj kolekciji imala priliku da vidi uglavnom oslikane kreacije i vesele boje – objašnjava ova dizajnerka.

DAN ŠESTI

Eymeric Francois Foto: Svetlana Braun

Jedna od stvari po kojima se pamti svako izdanje Serbia Fashion Weeka jesu revije na kojima svoje kreacije predstavlja umetnik Emerik Fransoa. U svojoj kolekciji Icons, talentovani Francuz je kroz materijale i desene makar na jedno veče preneo dah glamura iz Pariza u Novi Sad. Njegovu novu kolekciju čine prefinjene haljine koje savršeno ističu ženske obline, a modeli u dominantnoj crnoj boji, u kombinaciji sa romantičnim i toplim detaljima poput čipke, svile i bisera, odisali su čudesnom tajanstvenošću i dali notu pariske sofisticiranosti. 

Veoma zapažena bila je i revija novosadskog dizajnera Mladena Milivojevića Barona, koji je kolekcijom Ringišpil publiku vratio u detinjstvo. Mladen s ponosom ističe da sve što radi i stvara u životu smatra jednom velikom zabavnom igrom. Kao i ranije, predstavio je kolekcije za muškarce i žene. Muška ovog puta u sebi nosi dozu ozbiljnosti. U ženskoj je vešto kombinovao materijale različite teksture, svilu, pamuk, muslin, brokat sa šljokičastim i kristalnim detaljima. Mladen kaže da ova kolekcija predstavlja logičan nastavak prethodne, te da obe imaju zajedničku srž inspiracije, a to je ljubav prema Vojvodini.

Nakon što je oduševila publiku Fashion Weeka u Sankt Peterburgu, Lepa Couture je dobila sjajne kritike publike, ali i modnih stručnjaka na Serbia Fashion Weeku. Njene kreacije odušu ženstvenošću i ističu ženske atribute. Lepa je prepoznatljiva po haljinama na kojima dominiraju čipka i kristal.

Modna dizajnerka i stilistkinja Milica Tričković predstavila je sjajne modele kojima je oduševila prepunu salu Kongresnog centra Master. Miličine kreacije inspirisane su Španijom, a kao vodeću ideju koristila je pačvork tehniku. Manekenke su iznele prelepe prozirne kreacije koje imaju na sebi i goblene, kao nacionalno obeležje. 

Publika je uživala i u reviji Mariosa Karavasilisa iz Grčke. Pored divnih modela, prisutne je zaintrigirao specifičnim maskama koje su prikrivale lica modela. Njegove kreacije asociraju na pozorišne kostime, a dominiraju duge haljine, sa dodacima perja.

Posle Grka, publici se svojim kreacijama predstavio i Erik Rosete, dizajner iz Amerike, koji već peti put učestvuje na Serbia Fashion Weeku. Kako ženski, tako i muški deo publike ostao je bez daha gledajući modele koji su prikazali izazovne kupaće kostime i bikinije, koji su ih bar na trenutak vratili u letnje vreme.

Svojom kolekcijom Icons, Emerik Fransoa je kroz materijale i desene makar na jedno veče preneo dah glamura iz Pariza u Srbiju

Mladen Milivojević Baron Foto: Svetlana Braun

Milica Tričković Foto: Svetlana Braun

DAN SEDMI

Suzana Perić Foto: Dragana Tintor

Poslednje večeri nacionalne Nedelje mode predstavili su se najuspešniji finalisti takmičenja Fashion Talent Design Competition i European Fashion Talent Competition: Iva Kujundžić, Katarina Vučićević, Kristina Ivković, Isidora Ceković, kao i Nina Grubar, Igor Lukić i Gabrijela Sanchezi Cez. Oni su oduševili publiku svojim inovativnim i avangardnim kreacijama.

Predstavljanjem nove kolekcije modne dizajnerke Suzane Perić privedeno je kraju jesenje izdanje Serbia Fashion Weeka. Kako je sama opisala svoju novu kolekciju, to su večernje toalete i komadi koji su svečani, ali i nosivi za svaki dan. Lepršave haljine, bluze i suknje u romantičnom boho stilu i elegantnim crvenim i crnim tonovima, mamile su uzdahe publike i oslikavale ženu koja će se u Suzaninim kreacijama osećati moćno, zavodljivo, poželjno i sigurno. Reviju je otvorila glumica Jelena Gavrilović, a u ulozi manekenke pojavila se i Olivera Balašević.

Emerik Fransoa, Svetlana, Horvat, Patricija Guči i Donald Potar   Foto: V. Veličković

Boško Jakovljević  Foto: Dragana Tintor

Marija Šabić  Foto: Dragana Tintor

Tokom ove revije dominirala je crna boja, svečane duge haljine sa dodacima cirkona i mrežica, kao i mnogim drugim detaljima.

Reviju Boška Jakovljevića otvorila je pop pevačica Ana Stanić, a ispratili su je mnogi strani i domaći dizajneri koji su se već predstavili proteklih dana na Serbia Fashion Weeku, među kojima i počasna gošća Nedelje mode Patricija Guči. Kako Jakovljević kaže, kroz svoje kreacije on se trudi da kombinuje sportski stil sa elegancijom, naravno, pod uslovom da to neko ume da iznese.

Jedna od najupečatljivijih revija Serbia Fashion Weeka bila je svakako ona dizajnera Sirila Mirata iz Francuske. Manekeni sa pomalo zastrašujućim crnim maskama na licu sjajno su izneli kreacije, među kojima su bile i crne kožne jakne. 

Saradnja Serbia Fashion Weeka i platforme Mad Mood Milano zasniva se na razmeni dizajnera, te se publici u Novom Sadu predstavilo devet dizajnera sa Instituta za modu iz Milana.

Kroz svoje kreacije Boško Jakovljević trudi se da kombinuje sportski stil sa elegancijom, naravno, pod uslovom da to neko ume da iznese

Unikatne haljine nežnih i pastelnih boja iz kolekcije Marije Šabić, ženi daju dozu romantičnosti i bajkovitosti, a sa jedinstvenim i ručno izrađenim detaljima, dizajnerka svakom modelu daje lični pečat

Čast da zatvori novembarsko izdanje Serbia Fashion Weeka pripala je dizajnerki Mariji Šabić. Kreacije na kojima su dominirali plemeniti materijali i čipka, korišćeni na neuobičajen način, ostavile su publiku i ovog puta bez daha. Marija je ostala dosledna svom stilu u kome su primarni elegancija i ženstvenost. Unikatne haljine nežnih i pastelnih boja daju ženi dozu romantičnosti i bajkovitosti, dok sa jedinstvenim i ručno izrađenim detaljima svakom modelu Marija daje lični pečat.  C

Nazad na sadržaj

Lajkujte našu Facebook stranu i saznajte prvi kada izađe novi broj magazina

Klikni na Share dugme i podeli zadovoljstvo čitanja magazina        

sa svoji prijateljima

Br. 1 · 18. decembar 2017

Izdaje:

NovaArt

Kopenhagen, Denmark

email: magazin@52.rs

Copyright © 2017 NovaArt.

Sva prava izdavača zadržana. Reprodukovanje pisanih i ilustrovanih materijala, delimično ili u potpunosti, dozvoljeno je isključivo uz prethodnu pismenu saglasnost izdavača. Redakcija ne odgovara za sadržaj oglasa. 

bottom of page