top of page

Бр. 1 · 25. новембар 2017

Naslovna L

LIFESTYLE

Neprestano traganje za saznanjima

Marija Šabić:

Mistika me inspiriše

Piše: Saša Tošić
Foto: Privatna arhiva

Modna dizajnerka, koja iz rodne Subotice godinama uspešno prkosi stereotipima, kaže da je u novu kolekciju Sa druge strane Meseca utkala svoju viziju onoga što se nalazi na nevidljivom delu ovog nebeskog tela i otkriva s kakvim ženama najradije sarađuje

„Moji modeli namenjeni su ženama sa karakterom, urbanim modernim heroinama koje žele da se dobro osećaju u haljinama i imaju hrabrosti da izađu iz sopstvenog stereotipa“

Dizajniranje odevnih komada može da se definiše kao umetnost, ali moda je znatno širi pojam, to je i biznis. Kreatorka Marija Šabić uspela je da pronađe čarobnu formula kojom je svoj umetnički izraz pretvorila u posao koji čini srećnom i nju, ali i mnogobrojne žene koje se u njenim kreacijama osećaju posebno, samouvereno, očaravajuće, kao savremene princeze. 

- Moji modeli namenjeni su ženama sa karakterom, urbanim modernim heroinama koje žele da se dobro osećaju u haljinama i imaju hrabrosti da izađu iz sopstvenog stereotipa – objašnjava Marija Šabić koja sa koferima punim svog talenta putuje po svetu, ponosno predstavlja sopstvene kolekcije, ali se uvek vraća u Suboticu, svoju poslovnu i porodičnu bazu. Iz najsevernijeg grada Srbije, ova dama već godinama uspešno prkosi stereotipima, posebno onom da je nemoguće postići veliki uspeh ukoliko nisi u Beogradu.

Krajem septembra, modele iz svoje nove kolekcije koju je nazvala Sa druge strane

Meseca predstavila je na platformi Mad Mood Milano u okviru milanske Nedelje mode, a nedavno i na Serbia Fashion Week-u, najvećoj modnoj manifestaciji u ovom delu Evrope. Upravo za modele prikazane na toj reviji, Marija je na svečanosti Serbia Fashion Awards, koja je održana u Ambasadi Italije u Beogradu, dobila nagradu za najbolju žensku kolekciju.

Čime je inspirisana vaša nova kolekcija?

- Kada sam osmišljavala modele koji čine ovu kolekciju, bila sam inspirisana mistikom Mesečevog uticaja i izgleda. Savršeno zaokružen, blista samo s jedne strane, dok je druga tamna i pomalo mistična, a opet su obe u savršenom skladu. Želela sam da izrazim svoju ljudsku potrebu za traganjem i saznanjem. Pokušavala sam da dokučim i zamislim šta bi se moglo naći s one druge, nevidljive strane ovog nebeskog tela najbližeg Zemlji.

Koje materijale i kolorit ste koristili u ovoj kolekciji?

- Materijali su lagani lamirani muslin, til u kombinaciji sa čvrstim štofovima i dominantnom čipkom samo u tragovima. Sve je to u koloritu sličnom onom koji je i ranije bio prisutan u mojim kolekcijama s primesama aktuelnih tonova.

Kakvi su utisci publike na nedavnoj reviji koju ste imali u Milanu?

- Kao i prošle godine, iz Milana sam se vratila ushićena i veoma zadovoljna reakcijama i interesovanjem publike, jer je to prvi pokazatelj da je naporan rad mog kreativnog tima išao u pravom smeru.

Koliko vam u poslovnom smislu, pre svega za prodaju, znači ovo predstavljanje u Italiji?


- Milano je, pored Pariza i Njujorka, najrespektabilnija modna destinacija, pa je značajno baš tu predstaviti svoj rad. To je za mene bila prilika da se dosadašnja poslovna saradnja sa partnerima učvrsti i dalje razvija.

Koliko se razlikovalo predstavljanje ove kolekcije na Serbia Fashion Week-u od onog koje je bilo u Milanu?

 

- Osnovna ideja ostala je ista, a kolekcija koja je prikazana u Novom Sadu proširena je i nešto je razigranija od onog šta je prezentovano u Milanu.

Imaju li naši dizajneri šansu da se probiju u svetu i urade nešto veće radeći odavde, iz Srbije?

- Moda je već odavno globalna svojina, pa i naši mladi dizajneri svoje ideje i talenat sada, uz pomoć Serbia Fashion Week-a, mogu predstavljati baš na svim nivoima. To je ranije bilo nezamislivo, ali Svetlana Horvat, koja je na čelu Serbia Fashion Week-a, upravo je mladima otvorila uzbudljivu mogućnost da sudeluju na na svetskoj modnoj pozornici.

Omiljeni ste kreator i brojnih poznatih dama u Srbiji. S nekima sarađujete već godinama. Koje od njih biste izdvojili, koje su vam posebno inspirativne za saradnju?


- Veoma inspirativna mi je svaka žena koja želi da napravi pozitivan iskorak u životu, a naravno i u modi. Ipak, najlakše je raditi sa ostvarenim i dobronamernim osobama jer s njima imam dobru interakciju koja ne opterećuje. C

Nazad na sadržaj

Lajkujte našu Facebook stranu i saznajte prvi kada izađe novi broj magazina

Klikni na Share dugme i podeli zadovoljstvo čitanja magazina        

sa svoji prijateljima

Br. 1 · 18. decembar 2017

Izdaje:

NovaArt

Kopenhagen, Denmark

email: magazin@52.rs

Copyright © 2017 NovaArt.

Sva prava izdavača zadržana. Reprodukovanje pisanih i ilustrovanih materijala, delimično ili u potpunosti, dozvoljeno je isključivo uz prethodnu pismenu saglasnost izdavača. Redakcija ne odgovara za sadržaj oglasa. 

bottom of page