top of page

Бр. 1 · 25. новембар 2017

Naslovna L

CELEBRITY

Dvorske intrige

Novi atak na zabranjenu ljubav

Princ Hari   Foto: Image.net

Nakon euforije koja je preplavila Veliku Britaniju zbog veridbe i zakazivanja venčanja princa Harija i njegove izabranice, glumice Megan Markl, radost je pokvarila najava njegove bake, kraljice Elizabete, da neće prisustvovati ceremoniji

Piše: Jelena Kovačević

Iako je prva čestitala veridbu svom unuku princu Hariju i njegovoj izabranici Megan Markl, kraljica se neće pojaviti na venčanju zakazanom za maj

Planeta je u euforiji, Velika Britanija sprema se za još jednu svadbu veka. Mediji čekaju kao zapete puške, zna se čak i kada će se održati ceremonija, ali kao i mnogo puta do sada, u priču se upleo partibrejker. Nije teško naslutiti ko... Može biti samo jedan – njeno kraljevsko visočanstvo Elizabeta Druga.

Iako je prva čestitala veridbu svom unuku princu Hariju i njegovoj izabranici Megan Markl, kraljica se neće pojaviti na venčanju zakazanom za maj. Budući da je ona u isto vreme i poglavar Anglikanske crkve, čvrsto se drži uverenja da je brak institucija koja treba da traje dok nas smrt ne rastavi, a to pravilo Megan je već jednom prekršila. Upravo je ljubavna prošlost američke glumice ono što smeta kraljici Elizabeti. Marklova je već bila udata za producenta Trevora Engelsona, ali nije dugo izdržala i razvela se posle dve godine.

crkveni obred objasnivši da joj to njena pozicija ne dozvoljava, ali se kasnije pojavila na porodičnom slavlju. Iako su u nju oduvek upirali prstom i krivili je za sve nevolje koje je pokojna Dajana doživljavala na dvoru, Elizabeta nikako nije želela da se princ i princeza od Velsa rastanu. Ipak, Čarls je na kraju isterao svoje i doveo Kamilu u Bakingemsku palatu, rizikujući da ga životna ljubav košta prestola.

Anglikanska crkva, koja je dominantna u Engleskoj, nekada je zabranjivala brak razvedenih ljudi, ali je sveštenstvo u međuvremenu popustilo. Početkom milenijuma izmenjena su mnoga pravila, pa tako i ovo. Čak se pričalo da je Čarls insistirao na ovoj promeni kako bi mogao da se ponovo venča ženom nižeg plemićkog statusa, koja je iza sebe takođe imala brak i decu. Ipak, tvrdokorna kraljica verna je tradiciji i starim zakonima ove duhovne institucije.

Megan će morati po treći put da promeni veru. Odgajana je kao katolkinja, a kada se prvi put udala, prešla je u judaizam. Ako se bude venčala u Anglikanskoj crkvi, a hoće, trebalo bi da postane protestant. Takođe, od budućeg supruga starija je tri godine. Još jedan penal u Elizabetinim očima.

Kraljica Elizabeta II

Skandali na britanskom dvoru zbog ljubavnih afera i pogrešnih ljubavnih izbora koji se nisu sviđali ostalim članovima vladajuće dinastije, imaju duge korene. Mnoge slušateljke radija, koje su te davne 1936. godine pratile dramatičan govor o abdiciranju sa prestola, zaplakale su kada je kralj Edvard pomenuo voljenu ženu. Pre nego što je stupio na tron, bio je veliki šarmer i zavodnik, a onda je, poput groma iz vedra neba, u njegov život ušla Amerikanka Volis Simpson, koja je tada bila udata. Planula je ljubav na prvi pogled, koja je trajala do poslednjeg dana. No, njihovom zajedništvu prethodio je pakleni period njenog razvoda i priznavanja od strane britanske javnosti, koja ju je gledala s prezirom.

Megan Markl

Edvard je nasledio oca na tronu 20. januara 1936. godine i tu ostao svega deset meseci, do novembra. Sve vreme svoje kratke vladavine pokušavao je da stekne priznanje zabranjene ljubavne veze. Imao je veliku popularnost u narodu sve do trenutka kada je otkrio da će se oženiti ženom koja je bila dva puta udavana i čiji su muževi još živi. Čak je predlagao brak gde bi on ostao kralj, dok Volis i njihova buduća deca ne bi mogli da naslede krunu ako se njemu nešto dogodi. Ali, engleska crkva, članovi vlade i kraljevske porodice bili su neumoljivi, posebno njegova majka, koja mu to nikad nije oprostila. Edvardu je ostala samo mogućnost da se odrekne prestola i ustupi ga svom mlađem bratu Džordžu Šestom, Elizabetinom ocu. Abdikacija koju je javno izrekao i obrazložio u legendarnom govoru, promenila je tok istorijskih zbivanja. Bio je to potez bez presedana da jedan kralj stavi ženu ispred države i svojih obaveza. Posle venčanja Edvard i Volis proveli su neko vreme u Francuskoj, a kad su hteli da se vrate kući u Englesku, njegov brat i majka oštro su se tome suprotstavili. Britansko društvo priznalo ih je tek mnogo decenija kasnije, kada su oboje bili mrtvi. Sahranjeni su zajedno na porodičnom groblju u Vindzoru.

Kraljica, koja ne toleriše razvode, napravila je skandal i kada se njen sin princ Čarls ženio Kamilom Parker Bouls. Nije došla na crkveni obred objasnivši da joj njena pozicija ne dozvoljava da prisustvuje venčanju partnera koji iza sebe već imaju brakove

Zabranjene ljubavi su, eto, rušile kraljeve, pokretale ratove, nekad i mirile zavađene strane, ali jedno očigledno i dalje ne mogu – da omekšaju srce najmoćnije žene sveta, koja će svoja čvrsta pravila verovatno poneti sa sobom u grob. C

Nazad na sadržaj

Lajkujte našu Facebook stranu i saznajte prvi kada izađe novi broj magazina

Klikni na Share dugme i podeli zadovoljstvo čitanja magazina        

sa svoji prijateljima

Br. 1 · 18. decembar 2017

Izdaje:

NovaArt

Kopenhagen, Denmark

email: magazin@52.rs

Copyright © 2017 NovaArt.

Sva prava izdavača zadržana. Reprodukovanje pisanih i ilustrovanih materijala, delimično ili u potpunosti, dozvoljeno je isključivo uz prethodnu pismenu saglasnost izdavača. Redakcija ne odgovara za sadržaj oglasa. 

bottom of page