Бр. 1 · 25. новембар 2017
Kuhinja
Novog Zelanda
Zahvaljujući idealnoj klimi, na ovoj ostrvskoj državi vlada izobilje kao u rajskom vrtu pa se u njihovim specijalitetima ukršta hiljade ukusa, bez obzira na to da li se spravljaju po tradicionalnim receptima domorodaca Maora ili onih nastalih pod uticajem doseljenika
Kuhinja Novog Zelanda, geografski najizolovanije države na svetu, deli se na tradicionalnu maorsku i savremenu koja je inspirisana uticajima doseljenika, mahom Britanaca. U oba slučaja, predstavlja mešavinu uticaja koji su stvorili jedinstveni raspon aroma i stilova hrane. Zasnovana je na lokalnim začinima koji se dobijaju iz okeana, reka i bogatog okruženja pašnjaka. Pre pojavljivanja doseljenika sa britanskih ostrva, domoroci Maori pripremali su hranu tako što su je termički obrađivali različitim metodama, poput parenja, dimljenja, pečenja i sušenja. Maori su bili veoma vešti u lovu i ribolovu.
Od mesa najomiljeniji su im jagnjetina i junetina, dok su različite vrste peradi i svinjetine posebno zastupljene u ishrani izvornog novozelandskog stanovništva. Novozelanđani obožavaju roštilj, posebno ogromne šnicle, i prava su roštiljska nacija. Roštilj je statusni simbol svakog novozelandskog muškarca i zato su oni u njihovom dvorištu veliki kao evropske letne kuhinje. Na Novom Zelandu uspevaju skoro sve vrste povrća i voća, a u kuhinji su veoma omiljeni avokado, kivi, papaja, artičoke, običan i slatki krompir. Ovde uspevaju i posebne vrste slatkog krompira kumara i paradajza kog nazivaju tamarilos.
Za istinski kulinarski ukus Novog Zelanda, dimljena aroma tradicionalnog maorskog Hangija predstavlja esencijalno iskustvo. Kuva se pod zemljom tako što se prvo iskopa duboka rupa, koja se nakon toga obloži uzavrelim kamenjem i prekrije biljkama. Meso i povrće stavljaju se odozgo, a cela ova improvizovana zemljana rerna potom se poprska vodom, zapečati dodatnom vegetacijom i ostavi da se pari nekoliko sati.
U svakodnevnim prilikama za desert uglavnom se poslužuju sezonsko voće, sladoled i čokoladni kolači, a u svečanim situacijama obavezna je torta Pavlova, koja je nacionalni specijalitet.
Tokom ručka ili večere, Novozelanđani obično piju vodu i različite gazirane napitke, vina, piva i voćne sokove, a omiljena su im i voćna vina. Veoma popularan napitak u ovoj ostrvskoj državi jeste i limunada sa mineralnom vodom. C
SRNEĆI MEDALjONI NA NOVOZELANDSKI NAČIN
Sastojci:
600-700 g srnećeg filea
1 kašika začina od sušenog povrća
30 g Dižon senfa
½ pola kašičice crnog mlevenog bibera
50 ml ulja
4 kašike konjaka
Za prilog:
80-100 g pancete
600 g batata
Za posluživanje:
250 g rukole
100 g gorgonzole
Način pripreme:
Srneći file narezati na odreske debljine oko pola centimetra, premazati ih senfom, posuti biberom i začinom od sušenog povrća, pa ih potom ostaviti da odstoje dvadesetak minuta. Pripremljene odreske propržiti na vrelom ulju sa svake strane 2 do 3 minuta. Podliti ih konjakom, propržiti još nekoliko sekundi, skloniti s strane i pokrivene ostaviti da odstoje. Pancetu prepržiti u tiganju bez masnoće, da dobije hrskavu strukturu. Batate oguliti i naribati na duže rezance. Ovako pripremljene batate staviti u zagrejano duboko ulje, pržiti ih 5 do 10 minuta i stavite na upijajući kuhinjski papir. Opranu rukolu stavite na tanjir, posuti narezanom gorgonzolom, pa preko rasporedite pripremljene batate, a okolo staviti tople medaljone i pancetu.
TORTA PAVLOVA
Sastojci:
3 belanca
300 ml slatke pavlake
200 g šećera
80 g šećera u prahu
kašičica limunovog soka
prstohvat soli
kašika gustina
500 g voća (jagode, maline, kupine, borovnice ili miks šumskog voća)
Način pripreme:
U posudi umutiti šam od belanaca. Postepeno dodavati šećer i gustin, a zatim pažljivo umešati i limunov sok. Veći deo šama staviti u kalup za tortu koji je prethodno obložen papirom za pečenje, a manji deo u špric kojim se potom smesa nanese po ivicama. Rernu zagrejati na 150 stepeni i u njoj oko sat vremena sušiti koru od belanaca. Potom se rerna isključi, ali torta ostane u njoj još pola sata. Kada se ohladi, trebalo bi da bude tvrda spolja, a unutra mekana.
Umutiti slatku pavlaku i šećer u prahu dok se ne dobije gusta masa. Smesu naneti na koru od belanaca, a preko naređati voće po izboru i torta nazvana po slavnoj ruskoj balerini Ani Pavlovoj spremna je za služenje.
Nazad na sadržaj
Lajkujte našu Facebook stranu i saznajte prvi kada izađe novi broj magazina
Klikni na Share dugme i podeli zadovoljstvo čitanja magazina
sa svoji prijateljima
Br. 1 · 18. decembar 2017
Izdaje:
NovaArt
Kopenhagen, Denmark
email: magazin@52.rs
Copyright © 2017 NovaArt.
Sva prava izdavača zadržana. Reprodukovanje pisanih i ilustrovanih materijala, delimično ili u potpunosti, dozvoljeno je isključivo uz prethodnu pismenu saglasnost izdavača. Redakcija ne odgovara za sadržaj oglasa.