top of page

Бр. 1 · 25. новембар 2017

Naslovna L

ZDRAVLJE

Br. 4 · 25. maj 2018.

Kako se izboriti sa negativnim okruženjem na poslu?

Često se susrećemo sa stresom na radnom mestu, pa je korisno da naučimo na koji način treba da se postavimo prema svojim saradnicima i kako humorom da pomognemo sebi i drugima u takvim situacijama

 

Piše: Marija Timotić, psiholog Faktor plus

Foto: Media centar

U poslednje vreme možemo primetiti da se osobe iz našeg okruženja žale kako doživljavaju stres na poslu. U manjini su oni koji ističu da se nalaze u radnom okruženju koje je podržavajuće, bezbedno i lišeno bespotrebnog nerviranja, a sve češće smo u situaciji da čujemo sledeće komentare: jedva čekam petak, hoćemo li ikad dočekati penziju, kako bih rado promenili posao, kolege su mi nepodnošljive, direktor me maltretira... Negde već intuitivno znamo da svakodnevni i prekomerni stres ne samo da utiče na produktivnost, već i na naše fizičko i mentalno zdravlje. Način na koji se nosimo sa stresom, možemo posmatrati u kategoriji uspeha ili neuspeha. Pošto niko od nas nije u situaciji da u potpunosti kontroliše sve što egzistira u našoj radnoj sredini, to nikako ne znači da smo nemoćni i zaglavljeni u bezizlaznoj situaciji. Ono što je uvek u okviru naše kontrole upravo smo – mi sami. Postoji niz koraka pomoću kojih možete da se izborite sa negativnim okruženjem na poslu i time smanjite svoj opšti nivo stresa. Njih možemo sažeti u tri velika koraka:

  1. Preuzimanje odgovornosti za poboljšanje fizičkog i emotivnog stanja.

  2. Identifikovanje navika i situacija zbog kojih se osećate loše u radnom okruženju.

  3. Pospešivanje sopstvene veštine komuniciranja sa kolegama i nadređenima.

PREUZIMANJE ODGOVORNOSTI


Kako biste što stabilnije stali rame uz rame sa negativnim okruženjem oko vas – počnite da obraćate pažnju na sopstveno fizičko i emocionalno zdravlje.

To ne znači da ćete u potpunosti reorganizovati svoj način života, već da ćete naizgled sitnim stvarima popraviti lično raspoloženje i povećati unutrašnju energiju. Uvrstite fizičku aktivnost koja vama prija kao obaveznu polaznu tačku u vašoj nedeljnoj agendi. Pokušajte da na posao ponesete hranu koja vas neće učiniti razdražljivima (previše šećera, testa, kafe), naspavajte se i razgovarajte sa osobama koje su vam bliske. Ne očekujte od njih da reše vaše probleme, već s njima podelite svoje strahove, razmišljanja i sve ono što vas tišti u poslednje vreme.

 

Pokušajte da na posao ponesete hranu koja vas neće učiniti razdražljivima (previše šećera, testa, kafe), naspavajte se i raz-govarajte sa osobama koje su vam bliske

Ne pokušavajte da uklopite previše obaveza u jednom danu. Pravite kraće pauze tokom radnog vremena, izađite na svež vazduh i pokušajte da se umirite na nekoliko trenutaka pre nego što nastavite sa poslom

IDENTIFIKOVANJE NAVIKA


Analizirajte svoj nedeljni raspored i dnevne zadatke. Ne pokušavajte da uklopite previše obaveza u jednom danu. Krenite na posao 10-15 minuta ranije kako biste što spremnije započeli dan. Pravite kraće pauze tokom radnog vremena, izađite na svež vazduh i pokušajte da se umirite na nekoliko trenutaka pre nego što nastavite sa redovnim aktivnostima. Napravite listu prioriteta i zadataka koje morate da uradite i tim redosledom ih rešavajte. Takođe, ukoliko je posao koji obavljate ogroman – ne morate sve sami da uradite.

Dozvolite da vam neko od kolega pomogne i budite spremni na kompromis. Ponekad nečija mala pomoć može značiti pronalaženje srednjeg puta koji će smanjiti nivo stresa, ne samo vama, već i kolegama.

 

VEŠTINA KOMUNICIRANJA SA KOLEGAMA I NADREĐENIMA

 

Čak i ako radite u poslovnom okruženju koje doživljavate kao stresogeno – možete zadržati veliku meru samokontrole i samopouzdanja. Prepoznajte takve situacije i pokušajte da pribegnete radnjama koje vas mogu opustiti kao što su kraća pauza, tehnike disanja, boravak na vazduhu... Razvijajte sposobnost da neke izazove rešavate uz humor. Dokazano je da takva vrsta komunikacije smanjuje stres na radnom mestu. Pokušajte da konflikte na koje nailazite rešite konstruktivno. Kako? Fokusirajte se na trenutni problem, ne osvrćite se na pređašnje nesuglasice i pokušajte da čujete kako sebe, tako i suprotnu stranu. Ukoliko ne uspete u tome, privedite kraju svoju raspravu, čak i ako se ne slažete sa sagovornicima.  C

Lajkujte našu Facebook stranu i saznajte prvi kada izađe novi broj magazina

Klikni na Share dugme i podeli zadovoljstvo čitanja magazina        

sa svojim prijateljima

Br. 4 · 25. maj 2018.

Izdaje:

NovaArt

Kopenhagen, Denmark

email: magazin@52.rs

Copyright © 2018 NovaArt.

Sva prava izdavača zadržana. Reprodukovanje pisanih i ilustrovanih materijala, delimično ili u potpunosti, dozvoljeno je isključivo uz prethodnu pismenu saglasnost izdavača. Redakcija ne odgovara za sadržaj oglasa. 

bottom of page