top of page

Бр. 1 · 25. новембар 2017

Naslovna L

FREE TIME - TEST

Otkrijte koji su vaši životni prioriteti

Često se dešava da bolje poznajemo druge nego sami sebe. Potpuno objektivan odnos, kada je o nama reč, odlika je samo malobrojnih, bez obzira na to što svi mislimo da sebe najbolje poznajemo. Odgovorite na ovih devet pitanja i na taj način saznajte šta vam je najvažnije u životu

Piše: Jelena Kovačević

Svako od nas ima životne prioritete. Za jedne je to srećna i velika porodica, za druge dobro plaćen posao, za treće prijatelji, za nekoga materijalno blagostanje, a pojedini će na vrh liste staviti romantičnu emotivnu vezu. Šta je vama najbitnije? Postavite se u imaginarne situacije koje su navedene, odgovorite na pitanja i saznajte šta vam je istinski najvažnije u životu.

 1. Na podu stoji neotvorena kutija. Šta se nalazi u njoj?
   

 2. Imate priliku da odaberete jedno mesto na kom biste živeli do kraja života. Gde se ono nalazi?
   

 3. Lutate ceo dan u pustinji i pred sumrak, potpuno iscrpljeni, vidite naselje u daljini. Minut kasnije primećujete oazu do koje pre možete da stignete nego do naselja koje ste prvo ugledali. Gde ćete otići?
   

 4. Šta biste učinili kada biste iznenada sve izgubili?
   

 5. Kako najradije provodite nedelju?
   

 6. Da se nađete u problemu, kome biste se prvom obratili za pomoć?
   

 7. Ukoliko biste mogli da birate, u kom periodu života biste zauvek živeli? Da li bi to bilo detinjstvo ili godine u kojima ste sada?
   

 8. Ako bi vam neko rekao da vam je ostalo samo 24 sata života, kako biste ih potrošili?
   

 9. Kada biste morali da sačuvate samo jednu materijalnu stvar od požara, šta bi to bilo?

Rešenja:

 1. Odgovor na ovo pitanje otkriva kako gledate na neočekivane situacije. Ako ste zamislili nešto što nema vrednost za vas, onda verujete da sreća ne dolazi lako i da biste morali dobro da se pomučite kako bi vaš život bio lep. Ukoliko ste zamislili nakit ili novac, očekujete da ćete jednog dana biti bogati. Ako ste, pak, pretpostavili da je kutija prazna, po prirodi ste vrlo praktična osoba.
   

 2. Ako ste odabrali neko daleko mesto, vi ste u duši sanjar i veliki romantik. Ukoliko ste se odlučili za mesto gde sada živite, zadovoljni ste i zahvalni. Ako, pak, niste mogli da se odlučite, vi ste nomad u duši.
   

 3. Odgovor na treće pitanje otkriva vašu radnu etiku. Ukoliko ste odabrali oazu, volite da dolazite na posao prvi i ne pada vam teško da ostanete i posle radnog vremena, samo da biste završili započete obaveze. Takođe, s vremena na vreme znate da reagujete impulsivno jer vas nerviraju nametnuta pravila i propisi. Ako ste umesto oaze odabrali odlazak do naselja, na poslu ste veoma odgovorni, poštujete rokove i pažljivo planirate svoje obaveze.
   

 4. Kada biste sve izgubili, ako je vaša reakcija mirna, spremni ste da preuzmete odgovornost za svoje postupke i nije vam teško da krenete od nule. Ukoliko ste odgovorili da biste u toj situaciji bili očajni i digli ruke od svega, trebalo bi da poradite na strpljivosti i prihvatanju promena koje život nosi.
   

 5. Odgovor na pitanje kako najradije provodite poslednji dan u sedmici, opisuje na koji način trošite novac. Ukoliko ste odgovorili da tog dana radite samo ono što vam prija u kući i van nje, to govori da novac trošite kako vam padne na pamet i da vrlo često nemate kontrolu nad svojim budžetom. Ukoliko ste odlučili da nedelju provodite baveći se sportom, imate običaj da štedite za crne dane. Ako ste odabrali odlazak u šetnju ili druženje sa prijateljima u prirodi, imate racionalan odnos prema novcu. Najzad, ako je vaš odgovor bio da nedeljom najviše volite da čitate knjige, gledate filmove i/ili slušate muziku, to ukazuje da ste veliki tradicionalista u svim segmentima života, pa tako i u trošenju – kupujete samo ono što vam je neophodno.
   

 6. Ukoliko je vaš odgovor na ovo pitanje bio da ćete pokušati sami da rešite problem, samouvereni ste i imate jak karakter. Ako ste se, pak, odlučili da potražite pomoć od prijatelja ili članova porodice, pomalo ste nesigurni i niste spremni da prihvatite odgovornost u teškim situacijama. Ako ste odgovorili da biste potražili savet od stručnih lica, po prirodi ste realista.
   

 7. Godine koje ste odabrali predstavljaju razdoblje u kom ste bili najsrećniji. Ako ste odgovorili da biste želeli da se vratite u detinjstvo, bežite od odgovornosti smatrajući da je život prema vama često nepravedan. Ukoliko ste odabrali sadašnjost, vi ste zrela i odgovorna osoba koja će uraditi sve da podigne kvalitet sopstvenog života.
   

 8. Ako ste odgovorili da biste najradije bili sa ljudima koje volite, po prirodi ste emotivni i sentimentalni. Ukoliko je vaš izbor bio da se osamite i povučete u četiri zida, to otkriva da ste često nezadovoljni i neraspoloženi, bez inspiracije da to promenite. Izbor da posljednja 24 sata u životu provedete na zabavi, otkriva da se pomalo kajete što ste sebi u životu uskraćivali neka zadovoljstva. Ukoliko biste dan proveli kao i obično, onda ste hrabri i prilagodljivi. Najzad, ako ste odgovorili da biste se poslednja 24 sta u životu molili i opraštali ljudima koji su vas povredili, to govori da ste zreli i smireni.
   

 9. Ukoliko ste odabrali foto-album, po prirodi ste sentimentalni i osetljivi. Ako ste odlučili da ponesete nešto od garderobe, oprezni ste i konvencionalni. Najzad, ako ste odabrali nešto što ima veliku materijalnu vrednost, vi ste promišljeni, volite sigurnost i udobnost.

Lajkujte našu Facebook stranu i saznajte prvi kada izađe novi broj magazina

Klikni na Share dugme i podeli zadovoljstvo čitanja magazina        

sa svojim prijateljima

Br. 3 · 28. februar 2018.

Izdaje:

NovaArt

Kopenhagen, Denmark

email: magazin@52.rs

Copyright © 2018 NovaArt.

Sva prava izdavača zadržana. Reprodukovanje pisanih i ilustrovanih materijala, delimično ili u potpunosti, dozvoljeno je isključivo uz prethodnu pismenu saglasnost izdavača. Redakcija ne odgovara za sadržaj oglasa. 

bottom of page