top of page

Бр. 1 · 25. новембар 2017

Naslovna L

CELEBRITY

Lepa Brena:

Razvod kao mogućnost za mene ne postoji

Nakon što je obeležila 35 godina karijere, tri decenije od fatalnog susreta sa Slobodanom Bobom Živojinovićem, započela novu svetsku turneju i najavila premijeru dokumentarca o svom životu, najveća zvezda nekadašnje Jugoslavije osvrće se na sve ono lepo i manje lepo što je doživela i otkriva s kakvim ciljevima dočekuje predstojeće godine

Piše: Jelena Kovačević
Foto: Andreja Damnjanović

Najteža stvar je u životu pronaći pravu meru. U svemu... A Lepa Brena uvek je to umela, posebno kada je reč o odnosu s medijima i granici do koje je spremna da podeli svoju intimu s armijom onih koji ne samo da vole njene pesme, već gutaju sve ono što ima veze s najvećom muzičkom zvezdom nekadašnje Jugoslavije. Publici nikada nije uskraćivala informacije iz svog poslovnog i privatnog života, ali uvek je u javnom obraćanju savršeno znala da nađe meru. 


U ovu godinu, u kojoj će proslaviti 58. rođendan, ušla je s novim hitom Nije važno da l' se peva ili pjeva, koji je naterao suze na oči celom regionu. Posebno onima koji osećaju nostalgiju za nekim mirnijim vremenima kada smo bolje živeli. 

- Ova pesma nastala je kao odgovor na svu tu destrukciju s kojim se suočavamo. Čudno je neko vreme došlo... Ruše se svi autoriteti, degradira se sve živo što ima kvalitet. Ne ide se dalje, ne ide se napred ka onom što donosi dobar i kvalitetan život. Ne znam da li da kažem blago onima koji su doživeli to vreme ili onima koji nisu bili u prilici da ga dožive, jer svi mi patimo za tim godinama. Ne bih ulazila u političke konotacije, jer to nije moj posao – kaže Lepa Brena na početku razgovora za magazin 52.

Duže od godinu dana pripremali ste dokumentarni film. Kakvu će Brenu publika imati priliku da vidi u tom ostvarenju?
- Želela sam da publiku, koja me prati i uvažava svih ovih 35 godina, podsetim na neke blistave trenutke koje sam sa Slatkim grehom imala u periodu od 1982. do 1991. godine. To je bilo vreme kada smo držali po dva koncerta dnevno, a ljudi su bili mnogo spokojniji i srećniji. Društveno-ekonomska situacija bila je mnogo bolja pa se nekako i muzika drugačije doživljavala. Dokumentarac će biti prilika da ispričamo i neke anegdote, da kroz prizmu zabavnog dočaramo jednu lepu muzičku priču. Takva vrsta filma ume da upadne u monotoniju, pa je zato bitno da bude prošaran humorom, zabavnim momentima i obojen vedrinom, a ovaj to svakako jeste.

Kako su Dragan Bjelogrlić i Nikola Kojo reagovali kada ste im predložili da se ponovo okupite pred kamerama zbog ovog dokumentarnog filma i spota za istoimenu pesmu?
- Da bismo realizovali spot, morali smo da spojimo glumce koji su nekada glumili u filmovima Hajde da se volimo. Bio je to jedan poduhvat, kao kada planirate da pobedite na Olimpijadi za četiri godine. Pristali su, ali bio je veliki problem kako spojiti sve te ljude, koji mnogo rade i nalaze se na različitim tačkama sveta. Ipak, uspeli smo.

 

„Morate da umete da radite svoj posao, ali i da se menjate, da idete u korak s vremenom i pre svega da gradite svoju karijeru dobrim pesmama“

Kad se pogledaju vaši stari snimci, način na koji ste shvatali i živeli scenu, toliko je savremen da može biti aktuelan i danas. Čije savete ste usvajali kad je reč o strateškim odlukama? 
- Najveći oslonac bio mi je mag marketinga i šou-biznisa, pokojni Raka Đokić, moj menadžer i venčani kum. On je imao vizije kakvih se danas ne bi postideo ni jedan Metro Goldvin Mayer niti bilo koja druga producentska kuća na svetu. Veliku zahvalnost izrazila sam mu i u dokumentarnom filmu jer je on trasirao, usmeravao i u delovima kreirao sve buduće korake Lepe Brene i Slatkog greha. Današnji menadžeri obični su trgovci koji prodaju vašu kreativnost. A to je totalno drugačiji vid bavljenja takvim poslom. Pevački posao ostavlja trag u vremenu samo ako svoju kreativnost možete da ispoljite na pravi način. 

Kažu da je teže opstati nego uspeti. Koji je vaš recept za trajanje?
- Poslednjih godina postoji bezbroj žanrova i nemali broj pevača, ali izuzetno je važno da u karijeri i izgradnji svoje ličnosti imate strategiju razvoja. Bez toga sve je besmisleno. Morate da umete da radite svoj posao, ali i da se menjate, da idete u korak s vremenom i pre svega da gradite svoju karijeru dobrim pesmama. Verujte, nije bitan broj pregleda na Youtube nego broj posetilaca na koncertima.

 

Kako reagujete kada vam neko kaže da se nešto ne može? 
- Samo ne poverujem (smeh). Znate kako, ako nešto ne može, to obično znači da ne može tad, da za to nije došlo vreme. Ali, menja se način, ne menja se cilj. 
 

„Možda idealnog braka nema, ali postoji potreba da održite zajednicu. Bobina i moja sreća jeste u tome što smo se sreli kao već ostvarene ličnosti“

Često ste isticali da ste se teško pomirili s raspadom Jugoslavije, je li uopšte bilo lako sačuvati zdrav razum i porodicu u godinama koje su usledile?
- Trenutak kada sam odlučila da se udam i počnem malo mirniji porodični život, obeležio je pravi tektonski poremećaj u našim životima. Boba se tokom Dejvis kupu na Kipru povredio, ja sam bila u poodmakloj trudnoći, država u kojoj smo živeli počela je da se raspada... Sve se okrenulo preko noći i bilo je jako teško. Kao regionalna zvezda, nisam mogla da pevam neko vreme. Gajila sam decu i pokrenuli smo naš privatni biznis. Teško sam se pomirila sa činjenicom da zemlja u kojoj sam se rodila više ne postoji, ali u godinama koje su usledile, shvatila sam da dobar brend kakav je Lepa Brena, zaista ne poznaje granice. Moja nova turneja nosi naziv Nije važno da l' se peva ili pjeva po istoimenoj pesmi Dragana Brajevića Braje i svi koji su je čuli ganuti su tekstom i vanvremenskom melodijom. Reč je o svetskoj turneji koju organizujemo u saradnji sa NetTV plusom i opet  ćemo, kao nekada, pesmom zaokružiti celu zemaljsku kuglu. 

„Bobu i mene nisu spojile samo lepe stvari, već i teški trenuci kao što su otmica deteta i smrt roditelja. Tada vidiš da li je osoba kraj tebe zapravo ona prava“

„Dok je život pun samo lepih trenutaka, sve je slatko. Treba održati porodicu kada naiđe oluja“

Brakovi obično ne trpe veliku karijeru. Kako je vama uspelo da sačuvate svoj?
- Možda idealnog braka nema, ali postoji potreba da održite zajednicu. Bobina i moja sreća jeste u tome što smo se sreli kao već ostvarene ličnosti, kada smo svako u svojoj karijeri bili bez konkurencije. Jednostavno, brak i zajednicu shvatili smo kao nešto do čega nam je oboma stalo. Kasnije, kada smo proširili porodicu, kada su došla deca, nas su učvršćivale sve nove uloge kojima smo obogaćivali svoj život. Isto tako, nisu nas spojile samo lepe stvari, već i teški trenuci kao što su otmica deteta i smrt roditelja. Tada vidiš da li je osoba kraj tebe zapravo ona prava. Dok je život pun samo lepih trenutaka, sve je slatko. Treba održati porodicu i kada naiđe oluja.
U našem slučaju, nije reč samo o jednoj velikoj karijeri, već o dve, ali zato su naši privatni uspesi bili veći, jer smo se uvek radovali, a i dan-danas je tako, kada neko od nas dvoje ili naše dece ostvari uspeh.

Kažu da svaki brak prolazi kroz krize, koja je bila najveća u vašem za sve ove godine?
- Imam jednu pesmu čiji stihovi kažu: Tako je lako reći kraj i otići, al' znaj, na tom putu ja ću večno stajati.


Jesu li vas iznenadili nedavni napisi da se razvodite? 
- To nije prvi put da se u štampi piše nešto što nije tačno. Za ovih 35 godina karijere, mediji su me i udavali i razvodili, tako da je ovo još samo jedan od takvih slučajeva. Odmah da kažem da za mene razvod kao mogućnost uopšte ne postoji, jer sam tako vaspitana. U tom smislu i dalje sam old school, iako ne bih pristala da živim u okolnostima koje za mene nisu dobre. Kao javna ličnost, od starta sam bila naviknuta na to da će biti svakojakih priča, ali rezultati mog rada i moji ljudski, kao i profesionalni kvaliteti, uvek su najbolje govorili o meni. Boba i ja zaista imamo sve razloge da sada uživamo u životu, jer smo dovoljno toga postigli pa možemo s mirom i spokojem da radimo dalje.

„U svakom braku postoje stvari s kojima se može živeti i one preko kojih se ne može preći. Fizičko nasilje, zlostavljanje i bilo koji vid agresije, ne smeju se nikada i ni pod kojim izgovorom tolerisati“

Neke žene, iako teška srca, priznaju kako ne žele da se razvedu zbog dece. Je li to prevelika cena za njihovu sreću ili žrtvovanje koje majka mora da plati? 
- U svakom braku postoje stvari s kojima se može živeti i one preko kojih se ne može preći. Fizičko nasilje, zlostavljanje i bilo koji vid agresije, ne smeju se nikada i ni pod kojim izgovorom tolerisati. Ovde su žene koje su nezaposlene totalno obespravljene i zato su važni edukacija i zaposlenje. Ne da biste diplomu okačili mami i tati na zid, a vi bili dobro udata domaćica, već da biste imali svoju finansijsku samostalnost. 


Dakle, finansijska samostalnost žene neophodan je preduslov za dobar brak?
- Samo u tom slučaju može da se govori o braku dve ravnopravne osobe. Ne postoji zajednica muškarca i žene koja se može održati ako nešto ne štima. Mora da postoji tolerancija i da se prave kompromisi, ali ta priča da se u braku ostaje zbog dece, verujte da u 21. veku ne pije vodu. Deca su srećna kada vide da se njihovi roditelji vole. Ali, tu je i ravnopravnost koja je jako važna za oboje. Jer vi u braku tražite partnera, oslonac, drugu polovinu. Ako toga nema, onda je jedna strana stalno opterećena, a druga u oblacima i tu se ljubav gasi, a odnos raspada.  

Da li biste mogli da oprostite prevaru?
- Seks je danas devalvirana priča, roba koja se prodaje vrlo jeftino, tako da za mene nije prevara ona koja je takve prirode, nego kada te neko proda kao čoveka ili izda svoju porodicu.


Vi ste rano okusili slavu, a u muzičke vode mlad je ušao i vaš sin Stefan. Kako uopšte mladog čoveka možemo naučiti da stiša ego i da ga ne opije popularnost?
- Stefan je rastao uz mene, gledao je i učio, a kada je izrazio želju da se bavi muzikom, mi smo ga podržali, ali uz uslov da bude profesionalac u tom poslu. Sada je u Lugner Sitiju, u Beču, nastupio pored mene i bila sam jako ponosna na njega. Posle dve pesme koje je snimio – Druga liga i Dva ludaka, on već lagano počinje da nastupa sa svojim bendom i ozbiljno se upušta u šou-biznis priču. Svestan je da će imati i protivnike i one koji ga podržavaju. Ali, protivnici mu zapravo čine uslugu jer prave gužvu i tako skreću pažnju. Još jedno nepisano pravilo šou-biznisa. 

„Seks je danas devalvirana priča, roba koja se prodaje vrlo jeftino, tako da za mene nije prevara ona koja je takve prirode, nego kada te neko proda kao čoveka ili izda svoju porodicu“

Na koji način ste uključeni u emotivni život svoje dece?
- Uvek volim da znam gde su i s kim su. Ali, izuzetno je važno da se Boba i ja ne mešamo u izbore svojih sinova, jer se ni nama naši roditelji nisu mešali i smatramo to civilizovanim činom. Decu smo vaspitali tako da znaju granice, da imaju manire i da umeju da naprave izbor. Naravno da je ovo sada u njihovim godinama vreme izazova, ali sudeći ko su im roditelji, ni najmanje ne brinem za njihove životne izbore.

Kada jednog dana odlučite da završite karijeru, gde biste i kako voleli da provodite vreme sa suprugom? 
- Nemam utisak da ću ikada moći potpuno da se povučem, jer ako ne budem pevala, verovatno ću se baviti nekim drugim poslovima u šou- biznisu. Boba i ja imamo pravilo da, kada se baš dobro naradimo, odemo na neko lepo porodično putovanje i pogasimo telefone, laptopove, bukvalno sve. Kad se dobro resetujemo, možemo da nastavimo svako sa svojim obavezama.
  C

Lajkujte našu Facebook stranu i saznajte prvi kada izađe novi broj magazina

Klikni na Share dugme i podeli zadovoljstvo čitanja magazina        

sa svojim prijateljima

Br. 3 · 28. februar 2018.

Izdaje:

NovaArt

Kopenhagen, Denmark

email: magazin@52.rs

Copyright © 2018 NovaArt.

Sva prava izdavača zadržana. Reprodukovanje pisanih i ilustrovanih materijala, delimično ili u potpunosti, dozvoljeno je isključivo uz prethodnu pismenu saglasnost izdavača. Redakcija ne odgovara za sadržaj oglasa. 

bottom of page