top of page

Бр. 1 · 25. новембар 2017

Naslovna L

GASTRO MOZAIK

Piše: Jelena Kovačević

ZAMENA ZA PRAŠAK ZA PECIVO

Ukoliko počnete da pripremate specijalitet koji zahteva prašak za pecivo, a on vam nije pri ruci, mema potrebe za brigom. Lako ga možete zameniti. Dovoljno je da pomešate pola kašičice sode bikarbone i pola kašičice jogurta. Kulture u jogurtu reaguju sa sodom bikarbonom i stvaraju gas neophodan za narastanje testa. Ovu zamenu najbolje je koristiti samo u receptima u kojima se nalaze suvi sastojci. Ukoliko je potrebno, povećajte količinu suvih sastojaka kako testo ne bi bilo previše tečno. 


Ako nemate ni jogurt, pomešajte jednaku količinu limunovog soka i sode bikarbone. Kiselina iz limunovog soka reaguje sa sodom bikarbonom, stvarajući isti efekat kao prašak za pecivo. Ipak, vodite računa o količini limuna jer ima jak ukus koji može da se oseti u jelu.

​Foto: 123rf.com

OMILJENE PAPRIKA PUNJENE PASULJEM

Pevačica etno melosa Biljana Krstić u jednom periodu života bila je na makrobiotičkoj ishrani i kaže da je to njenom organizmu prijalo, mada su joj najviše nedostajali paradajz i paprike. Sada jede sve što poželi, ali joj ipak ne prija teška hrana. Najčešće konzumira povrće, ponekad meso, ali samo ćureći file. Ipak, paprika joj je omiljena na meniju i voli da je sprema na sve moguće načine. 


- Isprobala sam sve kombinacije, od punjenih mrsnih i posnih, pohovanih do pečenih paprika sa belim lukom kao salatu. Najviše volim paprike nadevene pasuljem, a pravila sam i one punjene prosom i bademom. Većinu tih recepata nasledila sam od majke Roksande – kaže Biljana i ističe da uvek, kada ima dovoljno vremena, voli da ga provodi u kuhinji pripremajući razne specijalitete sa svoje najmilije.

​Foto: 123rf.com

CRVENA VITAMINSKA BOMBA

S obzirom na to da je ova zima blaža nego što je to uobičajeno, osim zelene salate na pijacama će se nešto ranije naći i rotkvice. Nisu samo ukusne, već su i pune vitamina i minerala, pa bi ih što pre trebalo uvrstiti u ishranu, posle zimskih kaloričnih obroka. Prema rečima stručnjaka, pola šoljice narezanih rotkvica, 12 komada srednje veličine, snabdevaju organizam neophodnom dnevnom dozom kalijuma, vitamina C, selena i folne kiseline. Rotkvica podstiče lučenje probavnih sokova i rad creva, pa se preporučuju osobama koje pate od zatvora.


Prepolovljene i izdubljene mogu biti izvrsno hladno predelo ukoliko se napune nadevom od pavlake pomešane sa susamom ili samo mekanog sira. Bilo da su začinjene u salati ili sveže kao dodatak, rotkvice su prave vitaminske bombe.

Foto: Privatni album

Lajkujte našu Facebook stranu i saznajte prvi kada izađe novi broj magazina

Klikni na Share dugme i podeli zadovoljstvo čitanja magazina        

sa svojim prijateljima

Br. 3 · 28. februar 2018.

Izdaje:

NovaArt

Kopenhagen, Denmark

email: magazin@52.rs

Copyright © 2018 NovaArt.

Sva prava izdavača zadržana. Reprodukovanje pisanih i ilustrovanih materijala, delimično ili u potpunosti, dozvoljeno je isključivo uz prethodnu pismenu saglasnost izdavača. Redakcija ne odgovara za sadržaj oglasa. 

bottom of page