top of page

Бр. 1 · 25. новембар 2017

Naslovna L

GASTRO MOZAIK

PREDSTAVLJENA JEDINSTVENA KNJIGA RECEPATA


U autentičnom ambijentu Mićine domaće kujne krajem decembra predstavljen je jedinstveni kuvar Najbolja jela Srbije koji su napisali čuveni Milovan Mića Stojanović i njegov sin Milan Stojanović, a objavila izdavačka kuća Laguna. U ovoj knjizi nalaze se recepti za tradicionalna jela, među kojima su prebranac, pihtije, manastirske sarme, gibanica, zlatiborska lepinja, pečurke sa pilećom džigericom, rolovane tikvice sa slaninom i sirom, supe i čorbe, teleći kotlet na srpski način, leskovačka mućkalica... 


Mića Stojanović počeo je sasvim slučajno da se bavi kuvanjem, a sada je to njegov život.


-    Učio sam od Slovenca, Čeha, Austrijanca. To je bilo posle 1948. godine. Počeo sam u hotelu Imperial, u današnjoj Vasinoj ulici, gde se spremala hrana za tadašnju Vladu Jugoslavije. I dan-danas volim posao kojim se bavim i nastojim da ostavim srpstvu što više recepata za pripremanje naših tradicionalnih jela.

KUVANO UMESTO PEČENOG

 

Voditeljka televizije N1 Minja Miletić priznaje da su se njene gastro navike vremenom menjale, a o ishrani posebno vodi računa poslednjih nekoliko godina. Zbog toga, kada je u kuhinji i priprema obroke, gotovo da ne koristi rernu. Izbegava termičku obradu hrane pečenjem, prženjem, pohovanjem, a obroke priprema kuvanjem, ponekad i dinstanjem. 


-    Što sam starija, sve više vodim računa o ishrani. Neminovno je da je metabolizam s godinama sporiji, zato je važno jesti zdravu, kuvanu hranu. Ne mogu da kažem da se baš sto posto pridržavam takvog načina ishrane, ali to činim kad god mi tako nešto vreme i okolnosti dozvole. Za sada je mamina kuhinja još najbolja i ona je ta koja me opominje da moram da jedem kašikom – iskrena je Minja čija vitkost i zavidna figura dovoljno govore da ipak ne odstupa često od pravila zdrave ishrane.

DETOKS POSLE PRAZNIČNOG PREJEDANJA

 

Statistike pokazuju da u danima novogodišnjeg praznovanja odrasle osobe pojedu četiri i po do šest hiljada kalorija. Tokom božićnih praznika prosek je isti, a nutricionisti ističu da je za funkcionisanje odraslih osoba dovoljno oko dve hiljade kalorija dnevno. Zaključak je prost: tokom dana slavlja, većina ljudi unosi u organizam i do tri puta više kalorija nego što je potrebno. Ako se dijeta uvek odlaže za sutra ili  ponedeljak, onda je brzi detoks jedino rešenje za oporavak od prazničnog prejedanja, a dovoljno je izdržati samo jedan dan. Jutro započnite šoljicom tople vode sa limunom i cimetom, a umesto kafe popijte nezaslađen zeleni čaj. Ceo dan jedite samo sirovo voće i povrće, s akcentom na povrću, a posle 18 časova konzumirajte isključivo povrće. 
Tokom dana polako popijte  dva i po litra vode u koju su dodati iseckan limun, svež krastavce i listići mente. Prošetajte pola sata, a na dan detoksa ranije krenite na spavanje.

Nazad na sadržaj

Piše: Jelena Kovačević

Lajkujte našu Facebook stranu i saznajte prvi kada izađe novi broj magazina

Klikni na Share dugme i podeli zadovoljstvo čitanja magazina        

sa svojim prijateljima

Br. 2 · 18. decembar 2018.

Izdaje:

NovaArt

Kopenhagen, Denmark

email: magazin@52.rs

Copyright © 2018 NovaArt.

Sva prava izdavača zadržana. Reprodukovanje pisanih i ilustrovanih materijala, delimično ili u potpunosti, dozvoljeno je isključivo uz prethodnu pismenu saglasnost izdavača. Redakcija ne odgovara za sadržaj oglasa. 

bottom of page