Бр. 1 · 25. новембар 2017

 

GASTRO MAPA

Br. 4 · 25. maj 2018.

Kuhinja Irske

Ukus irskog piva, viskija ili kafe poznat je znatno većem delu populacije širom planete, mada se mnogi gastronomi slažu u oceni da su nacionalni specijaliteti i trpeza ove ostrvske zemlje zanimljiviji od pića i predstavljaju izazov za svakog ljubitelja dobre hrane

Piše: Jelena Kovačević
Foto: Pixabay, 123RF

Retki su oni kojima nije poznat kvalitet i jedinstven ukus irskog piva ili viskija. Irska kafa skoro da je obavezna na karti pića bilo kog restorana ili kafića, a njeni glavni sastojci i način spravljanja poznati su i onima koji u životu nisu okusili ni kap alkohola u bilo kom obliku. Irski pab lako se može naći u bilo kom kraju sveta. Čak i ako neko za njim ne traga, male su šanse da ne primeti bar neki od desetina sličnih kojih ima na svim meridijanima. A šta je sa nacionalnom kuhinjom ove ostrvske države na severozapadu Evrope? Nije valjda da su Irci poznati samo po piću i njegovom konzumiranju!? Ukoliko neko poželi da oseti ukus tradicionalnog irskog specijaliteta u restoranu, moraće da se pomuči. Pa i tada je pitanje da li će uspeti u svojoj nameri, tako da je najsigurnija opcija odabrati neki od brojnih zanimljivih recepata i pripremiti obrok u sopstvenoj kuhinji.

Boxty

Ukoliko poželite da osetite ukus tradicionalnog irskog specijaliteta u restoranu, moraćete dobro da se pomučite tako da je najsigurnija opcija da odaberete neki od brojnih zanimljivih recepata i pripremite obrok u sopstvenoj kuhinji

Temelj tradicionalne irske kuhinje jeste krompir koji se jede pečen, kuvan u kori, kao pire ili pržen, a od njega se često prave i poslastice. Irci najviše jedu jagnjetinu i govedinu, svinjetinu nešto ređe. Gulaši, krvavice, kobasice, slanina, šunka, meso divljači i druga mesna jela, na samom su vrhu liste nacionalnih specijaliteta.

Iako nije poznata širom sveta, trpeza ove zemlje veoma je bogata, zanimljiva i prevashodno ukusna. Smeštena na severozapadnoj obali Evrope, Irska je okružena brojnim ostrvima. Reljef karakterišu niske planine koje okružuju središnju ravnicu sa nekoliko plovnih reka. Ova zemlja blage, ali promenljive okeanske klime ima bujnu vegetaciju, pa njenu nacionalnu kuhinju čine jela koja obiluju mesom, povrćem, ali i morskim plodovima. Slično kao Velika Britanija, Irska je poznata po bogatom doručku sa kobasicama, slaninom, jajima, black pudingu napravljenom od kuvane životinjske krvi, nešto poput naše krvavice, i white pudingu od svinjetine, masti, zobene kaše i začina. Obavezan je i sveže ispečen hleb sa sodom. Osim sode bikarbone, irski hleb sadrži brašno i punomasno mleko.

Irska je poznata po bogatom doručku sa kobasicama, slaninom, jajima, black pudingu napravljenom od kuvane životinjske krvi, nešto poput naše krvavice, i white pudingu od svinjetine, masti, zobene kaše i začina

Irski gulaš

Irci vole smele i sofisticirane kombinacije mesa, pa tako jelima sa jagnjetinom dodaju viski ili marmeladu od pomorandže. Morski plodovi vrlo su zastupljeni u ishrani, posebno u priobalnom području. Jedu se podjednako riba i školjke, a brojni su i specijaliteti sa morskim algama.

Povrće se u ovoj zemlji jede sezonski, a najzastupljenije je ono korenasto: šargarepa, luk, cvekla, repa, ali i zelje.  U zimskim mesecima Irci obično jedu ukiseljeno povrće kao prilog mesu. Kada je reč o mlečnim proizvodima, najzastupljeniji su mekani i tvrdi sirevi, oni sa plesnima, a najpoznatiji su Durrus, Gubbeen, Cashel Blue, Ardrahan, Coolea… Izvrsno je irsko kiselo mleko, kao i vrlo kvalitetan puter.

Temelj tradicionalne irske kuhinje jeste krompir koji se jede pečen, kuvan u kori, kao pire ili pržen, a od njega se često prave i poslastice

Zanimljivi su i nazivi irskih specijaliteta. Colcannon je jelo od krompira, divljeg belog luka, kelja i putera; champ je sličan i češći je na severu zemlje, a prvi se tako što se u pire doda usitnjena ljutika ili šalot (vrsta luka) i obično se jede uz kobasice; irish stew je irski gulaš; boxty je vrsta  palačinke od krompira koja se najčešće jede za doručak uz kobasice, jaja i slaninu; coddle je dablinski specijalitet sa kuvanim svinjskim kobasicama.

Nakon svakog obilnog i prilično kaloričnog obroka, obično sledi desert.

Irski Colcannon


Sastojci:
500 g krompira
500 g kelja
2 veze sremuša ili 2 praziluka
250 ml punomasnog mleka
150 g putera
so i biber


Priprema:

Narezani kelj staviti u provrelu posoljenu vodu i ostaviti da se kuva tek toliko da malo omekša. Krompir oguliti, narezati na kocke i skuvati u slanoj vodi. Sremuš ili donji svetli deo praziluka naseckati na rezance i staviti u provrelo mleko da se kuva dok omekša. Ocediti kelj i isprati ga hladnom vodom da zadrži intenzivnu zelenu boju. Ocediti krompir, vratite ga u lonac u kom se kuvao, preliti mlekom sa sremušom ili prazilukom, dodati puter i gnječiti da se dobije pire. Na kraju dodati kelj i pažljivo gnječiti da se previše ne usitni. Začiniti po ukusu, Rasporediti Colcannon na tanjire, a u svakoj porciji napraviti malo udubljenje i u njega uliti rastopljeni puter u koji se kasnije umače svaki zalogaj.

Tamni kolač sa pivom

 

Sastojci:
5120 g brašna
80 g kakao praha
prstohvat soli
4 jaja
100 g šećera
6 kašika putera
250 g tamne čokolade za kuvanje
100 g bele čokolade za kuvanje
300 ml piva Guinness
šećer u prahu


Priprema:

U posudu sipati brašno, kakao, malo soli pa sve promešati. Na pari istopiti puter, izlomljenu čokoladu za kuvanje i belu čokoladu. Neprestano mešati dok se čokolade ne rastope i tada skloniti s vatre.
Mikserom umutiti jaja i šećer dok masa ne postane kompaktna, a potom smanjiti brzinu na mikseru i lagano dodavati rastopljenu čokoladu. Kad se masa sjedini, dodati brašno, kakao i na kraju sipati pivo koje je odstojalo na sobnoj temperaturi. Voditi računa da pivo ne peni previše dok se sipa. Mutiti mikserom sve dok testo ne postane kompaktno.
U pravougaoni kalup za pečenje na dno staviti pek papir, izliti smesu i peći u već zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25 do 30 minuta. Kolač ohladiti na sobnoj temperaturi, a pre služenja posuti ga šećerom u prahu.

Razni pudinzi, kremovi sa bobičastim voćem, od čokolade, kafe, kremovi sa viskijem ili likerom, slatke pite, torte, kolači sa jabukama ili suvim voćem, samo su deo raznovrsne irske desertne ponude.   C

Lajkujte našu Facebook stranu i saznajte prvi kada izađe novi broj magazina

Klikni na Share dugme i podeli zadovoljstvo čitanja magazina        

sa svojim prijateljima

Br. 4 · 25. maj 2018.

Izdaje:

NovaArt

Kopenhagen, Denmark

email: magazin@52.rs

Copyright © 2018 NovaArt.

Sva prava izdavača zadržana. Reprodukovanje pisanih i ilustrovanih materijala, delimično ili u potpunosti, dozvoljeno je isključivo uz prethodnu pismenu saglasnost izdavača. Redakcija ne odgovara za sadržaj oglasa.