top of page

Бр. 1 · 25. новембар 2017

Naslovna L

CELEBRITY

Br. 5 · 14. jun 2018.

Funkcionalnim treningom do brzih rezultata

Pred letnje mesece sve je veća zainteresovanost za vežbe koje u kratkom roku daju vidne efekte, a ovim programom za vrlo kratko vreme mogu se  postići bolja fizička forma, kondicija, definicija mišića, kao i gubitak masnih naslaga

Piše: Dušan Perović, lični i kondicioni trener Sportske akademije Perović
Foto: Privatna arhiva, 123rf.com

Što je manje vremena do odlaska na letovanje, to je veće interesovanje za vežbe koje daju brze rezultate. Prednosti funkcionalnog treninga, koji je sve popularniji u svetu, ali i kod nas, zaista su mnogostruke, a pored neminovnog pozitivnog uticaja na opšte zdravlje, važno je i to što su rezultati vidljivi već posle nekoliko nedelja. Raznovrsnost vežbi čini da gotovo svaki trening bude drugačiji od prethodnog, čime se izbegava dosadna rutina ponavljanja istih pokreta. Dinamika i raznolikost treninga zavise od vašeg cilja i mogućnosti.

PREPORUČUJE SE I POČETNICIMA

Čak i apsolutni početnici, uz funkcionalni trening za vrlo kratko vreme ulaze u formu. Ovo je način vežbanja koji vas ne umara, nego vam pomaže da napunite baterije pozitivnom energijom. Brze promene na vašoj figuri, fizičkoj formi i osećaju spremnosti, glavni su razlozi zbog kojih je funkcionalni trening postao sastavni deo načina života.

Ključni element ovog programa jeste to što svakom vežbom, pored glavnih radnih mišića (agonista i antagonista), podjednako aktivirate i pomoćne (sinergiste). Dakle, tokom ovih treninga veoma efikasno utičete na sve mišiće u telu, što doprinosi da njegovi efekti budu mnogo jači i bolji,

jer se procesi koji se događaju u telu tokom vežbanja ne završavaju na kraju treninga, nego telo nastavlja da troši kalorije i masti i posle, u stanju odmora i mirovanja. Prednost funkcionalnog treninga ogleda se i u tome što kombinovanjem vežbi, njihovog redosleda, broja ponavljanja, serija i pauza, možete da postignete gotovo svaki cilj, bez obzira na to da li je u pitanju bolja fizička forma, kondicija, mršavljenje, zatezanje, oblikovanje ili definicija. Funkcionalni trening čine vežbe i pokreti koji su sastavni deo vaših dnevnih aktivnosti, samo što se izvode u serijama i određenom broju ponavljanja. Pošto su ti pokreti sastavni deo svakodnevice, potrudite se da ovi treninzi postanu deo vašeg načina života.

Prednost funkcionalnog treninga ogleda se i u tome što kombinovanjem vežbi, njihovog redosleda, broja ponavljanja, serija i pauza, možete da postignete gotovo svaki cilj

PRIMERI VEŽBI

Iz stojećeg stava, gde su vam stopala u širini kukova, čučnite, lezite na leđa i ispružite telo, a zatim ustanite u prvobitni položaj. Početnici mogu da se pomažu rukama dok ne postanu sposobni da ustanu bez pomoći. Ovu vežbu radite u tri do pet serija i 10 do 15 ponavljanja.

Iz stojećeg stava, gde su vam stopala u širini kukova, presavijte se i rukama oslonite na pod, zatim kleknite, rukama dođite do položaja za sklek, uradite jedan, a zatim se vratite u prvobitni položaj. Ovu vežbu radite u tri do pet serija i 10 do 15 ponavljanja.

Čučnite i bez ustajanja probajte da hodate napred nekoliko metara, zatim ustanite i uradite nekoliko čučnjeva. Ovu vežbu radite u dve do tri serije i 5 do 10 ponavljanja.

Prednost funkcionalnog treninga ogleda se i u tome što kombinovanjem vežbi, njihovog redosleda, broja ponavljanja, serija i pauza, možete da postignete gotovo svaki cilj

U popularnoj vežbi plank zauzmite položaj za sklek, ali sa osloncem na laktovima i zadržite se tako 30 sekundi ili duže, u zavisnosti od vaših mogućnosti. Vežbu izvodite u tri do pet serija i 10 do 15 ponavljanja.

Dok stojite i stopala su vam malo šira od kukova, spustite se u sedeći položaj, pa se uspravite. Iskoračite jednom nogom, pa onda drugom. Ili jednom nogom unazad pa onda drugom, jednom nogom u stranu pa onda drugom. Ili probajte da povežete sve to. Vežbu radite u tri do pet serija i 10 do 15 ponavljanja.

Važno je istaći da ove vežbe ne umaraju, već pomažu da napunimo baterije pozitivnom energijom

Dok sedite savijenih i skupljenih kolena, oslonite se rukama pozadi na pod, zatim podignite kukove uvis, zadržite se tako jedan sekund i spustite. Vežbu radite u tri do pet serija i 12 do 15 ponavljanja.​

 

Ispružite telo u položaju za sklek, zatim savijte jedno koleno unutra pa ga vratite nazad, a onda to isto uradite s drugim kolenom. Uradite tri do pet serija i 10 do 15 ponavljanja.

Lezite i savijte kolena, zatim podignite kukove nagore i vratite se u prvobitni položaj. Vežbu možete izvoditi sa skupljenim ili raširenim kolenima, tri do pet serija i 10 do 20 ponavljanja.

Budite uporni jer ćete već posle nekoliko treninga osetiti prijatno zatezanje celog tela, a posle nekoliko nedelja imaćete bolju fizičku formu i videćete prve rezultate na svojoj muskulaturi. Preporuka je da radite ove treninge tri do četiri puta nedeljno.   C

Lajkujte našu Facebook stranu i saznajte prvi kada izađe novi broj magazina

Klikni na Share dugme i podeli zadovoljstvo čitanja magazina        

sa svojim prijateljima

Br. 5 · 15. jun 2018.

Izdaje:

NovaArt

Kopenhagen, Denmark

email: magazin@52.rs

Copyright © 2018 NovaArt.

Sva prava izdavača zadržana. Reprodukovanje pisanih i ilustrovanih materijala, delimično ili u potpunosti, dozvoljeno je isključivo uz prethodnu pismenu saglasnost izdavača. Redakcija ne odgovara za sadržaj oglasa. 

bottom of page