top of page

Бр. 1 · 25. новембар 2017

Naslovna L

ZDRAVLJE

Br. 4 · 25. maj 2018.

Detoksikujte organizam i spremni dočekajte leto

Posle nekoliko meseci zimske ishrane bogate jelima i poslasticama koje obiluju masnoćom, šećerima i solima, a samim tim i kalorijama, poželjno je da svoj organizam očistite od svih toksičnih materija koje su se nakupile, kao i da se rešite viška sala i spremni dočekate letnji period

Piše: Branka Mirković, nutricionista

Nakon perioda zimske ishrane i svih proslava koje su tada česte, većina nas oseća se umorno, nemirno spavamo, povremeno osećamo nadutost i imamo lošu probavu. Zbog svega toga, ljudi ulaze iz viroze u virozu i često su nervozni, dok se kod hroničnih bolesnika javljaju pojačani simptomi bolesti. Sve to govori kako je došlo pravo vreme da počnete sa detoksikacijom i na pravi način pripremite se za toplo vreme i letnje mesece. Čak i ako ovi simptomi nisu izraženi, a vi ste u prethodnom periodu preterali u jelu i piću, pravilno čišćenje organizma od štetnih materija vratiće vas u formu.

Unos tečnosti od velike je važnosti i dnevno treba piti najmanje dva litra - najbolje čiste vode i raznih čajeva. Za čišćenje jetre preporučuju se čajevi od korena maslačka, zeleni i čičkov

ZNAČAJ HIDRATACIJE


Unos tečnosti od velike je važnosti i dnevno treba piti najmanje dva litra - najbolje čiste vode i raznih čajeva. Za čišćenje jetre preporučuju se čajevi od korena maslačka, zeleni i čičkov. Takođe, u tu kategoriju spada i povrće koje sadrži vlakna: kupus, kelj, karfiol, brokoli, prokelj, zatim cvekla, šargarepa, celer, rotkvice, kao i spirulina, morska trava koja je odlična za čišćenje organizma. Obavezno je konzumiranje voća, pogotovo iz porodice citrusa, zbog vitamina C koji pomaže stvaranje glutationa i time pomaže izbacivanje toksina. Treba koristiti fermentisane mlečne proizvode sa probiotikom, jesti laganu ribu, meso i hladno ceđena ulja u malim količinama.


Organizujte svoje radno vreme i nemojte da čitate mejlove u večernjim satima ili da gledate uznemirujuće sadržaje na televiziji. Izbegavajte ljude koji stalno pričaju o problemima i dosta šetajte na svežem vazduhu. Radite lagane kardio i aerobne treninge ili jogu i ako ste u mogućnosti plivajte. Izbacite obroke posle 18 časova, a najbolje bi bilo da posle 16 časova pijete samo čajeve. Potrudite se da stvorite atmosferu za dobar san. Uveče ne razmišljajte o problemima jer kako stara mudrost kaže: Jutro je pametnije od večeri. Naučno je dokazano da posle 22 časa svi pozitivni psihološki filteri spavaju, pa je verovatnoća da ćete doneti pogrešnu odluku veća. Naspavajte se i naučite da kontrolišete stres.

Hormon stresa stvara toksine i zato vam mogu pomoći vežbe kojima ćete malo ublažiti posledice tenzije. Relaksiraće vas hidroterapija ili naizmenično tuširanje hladnom i toplom vodom

VAŽNA JE BRIGA O SEBI


Hormon stresa stvara toksine i zato vam mogu pomoći vežbe kojima ćete malo ublažiti posledice tenzije. Relaksiraće vas hidroterapija ili naizmenično tuširanje hladnom i toplom vodom, a uz to kožu možete da istrljate novom magičnom krpom i tako uradite nežnu mikrodermo abraziju, uz napomenu kako smer kretanja treba da bude od nogu ka srcu. Nakon toga namažite se dobrom kremom na bazi bilja. Koristite eterična ulja za telo, ali i u prostorijama gde boravite.

Poprskajte krevet uljima kao što su lavanda, ruzmarin i eukaliptus jer ona umiruju, a možete iskoristiti i sandalovinu ili cimet.

Različita su mišljenja o detoksikaciji. Neki je potpuno osporavaju, a mnogi su njeni verni sledbenici. Ako niste probali, pokušajte i biće to za vas uzbudljivo novo iskustvo s velikim rezultatima. Malo organizacije i usmeravanja na sebe i svoje potrebe vratiće vam energiju, poboljšati zdravlje i mentalno osnažiti. Prvih dana može da se javi glavobolja, ali već četvrtog ili petog dana naprosto ćete zablistati.   C

Lajkujte našu Facebook stranu i saznajte prvi kada izađe novi broj magazina

Klikni na Share dugme i podeli zadovoljstvo čitanja magazina        

sa svojim prijateljima

Br. 4 · 25. maj 2018.

Izdaje:

NovaArt

Kopenhagen, Denmark

email: magazin@52.rs

Copyright © 2018 NovaArt.

Sva prava izdavača zadržana. Reprodukovanje pisanih i ilustrovanih materijala, delimično ili u potpunosti, dozvoljeno je isključivo uz prethodnu pismenu saglasnost izdavača. Redakcija ne odgovara za sadržaj oglasa. 

bottom of page